Cooking Fever Cooking Studio,位於香港,小班教學的烹飪教室,另外可包場舉辦各類型聚會、Party 或 Event。設有特大開放式廚房,你可以大展身手, 地點方便,環境寬敞舒適! Cooking Fever - Cooking Studio

地址

香港

香港

食譜

主菜(西式) 2014.07.13

Affogato

尋晚看世界杯,想吃一點零食或甜吃,但又唔想吃熱氣的薯片,靈機一觸弄了一個Affogato !做法超簡單,家裡有雪糕及咖啡就可以做到,3分鐘內便可完成!味道完全取決於Espressso和雪糕的的質量,是夏日消暑佳品,吃完立刻有提神作用,捱夜睇波無難度!

Affogato是意大利甜點,在意大利文,Affogato的意思是淹沒(drowned)。

Affogato

材料:
雪糕1球
意大利濃縮咖啡(Espresso)1杯

做法:
1. 舀上雪糕
2. 準備Espresso(如果沒有Espresso可用即溶咖啡取代,但用少一點的熱水沖,令咖啡濃與Espresso相約)
3. 將Espresso加上雪糕上,便即可享用。

*雪糕味道以呍呢拿為最傳統做法,但配上其他與咖啡配合到的味道,例如石板街,Cookies&Cream或焦糖口味,會有驚喜!圖中用上石板街!

SHARE

其他記事

隨煮 亞洲菜 2024.02.07

蔥油雞扒 Scallion Oil with Cr...

2 樣材料就做到港式碟頭飯 ,零油煎雞扒,雞皮香脆,雞肉依然Juicy。沾滿蔥油香味的雞扒,十分惹味,超下飯啖啖肉!   我這個蔥油製作十分簡易,而且一次過可製作多一點,放入雪櫃保存,美味蔥油,無論蘸叉燒、豬扒、撈麵都好好食.  ...

MORE
隨煮 亞洲菜 2023.12.11

椰青水藥膳醉雞鍋...

踏入秋冬天又係食鍋物、打邊爐的季節。 打邊爐好鐘意飲椰青水,貪佢清熱解渴,Meko椰青水 佢無添加糖、零脂肪,零膽固醇,飲多幾杯都唔怕。除咗就咁飲,用來煮野食同甜品都好適合呢! 至於火鍋湯底,我自己特別喜歡醉雞鍋,喜歡當歸、黨參的香味,並...

MORE