Cooking Fever Cooking Studio,位於九龍觀塘,小班教學的烹飪教室,另外可包場舉辦各類型聚會、Party 或 Event。設有特大開放式廚房,你可以大展身手, 地點方便,環境寬敞舒適! Cooking Fever - Cooking Studio

地址

觀塘, 香港(近 APM)

食譜

主菜(西式) 2014.11.02

肉腸薯蓉配魔鬼汁 (Sausage & Mash with Devil Sauce)

肉腸可算是我雪櫃的良伴,因為它可以配一日三餐,煎兩條腸配煎蛋便成為早餐,煮公仔麵 時可以加入,令沉悶的公仔麵立即變得味,又可以用 來煮意粉。

但我覺得最完美的食法是配上cremy 的薯蓉,英式酒吧的menu一定可以找到這道菜,但一 般都只是配上gavy。今次用的是“魔鬼醬”,一聽個名已經想像到有幾好味!

雖然好味到停不了口,但實在太魔鬼又高卡,食完好guilty呀!要做一點運動才行!

Sausage Mash with Devil Sauce 2

材料: (2人分量)
肉腸- 4條
紅蔥頭 2粒 (切粒)

薯蓉:
薯仔 300 g
牛油 20g
牛奶 40-50 ml (微暖)
法式芥末1茶匙
鹽、黑椒少許

魔鬼醬:
洋蔥半個
甘荀半條
西芹半根
煙肉 15g
牛油 15g
中筋面粉 15g
牛肉高湯250g
白酒75g
茄膏1湯匙
百里香1棵
月桂葉 1塊
番椒粉少許

做法:
I) 薯蓉:
1.將薯仔去皮,放入加了鹽的滾水,煮20-30分鐘至薯仔變軟,用牙籤拮一拮,能輕易拮入便行。
2.薯仔瀝乾水,放在大碗中,用壓薯蓉器壓成薯蓉,加入牛油拌勻,再慢慢加入牛奶至creamy狀,再加法式芥末、鹽和黑椒調味。

* 煮好味的薯蓉的秘訣是要試味,試味後才能決定放多少調味料!

II) 魔鬼醬:
1. 將所有材料切粒。
2. 下少許油,倒入煙肉和所有蔬菜用中火炒至金黃色。從鍋中拿起所有材料(盡量把炒出來的油留在煱),再加入牛油。
3. 用中火融化牛油後加入面粉攪拌至可樂色。
4. 轉小火後慢慢加入牛肉湯並用力攪拌,再加入茄膏和白酒,攪拌至茄膏溶掉。
5. 將(1.)炒過的煙肉和所有蔬菜放回鍋裡並加入百里香和月桂葉,用小火煮15-20分鐘。加入番椒粉。
6. 用過濾網過濾醬汁備用。
7. 燒熱平底鑊,下油,下紅蔥頭炒至軟身,將紅蔥頭加至醬汁裡。

最後:
1.用同一個平底鑊,下油,煎肉腸至熟,其間不斷翻轉,令每一面都煎至金黃色。
2.將薯蓉放上碟中,再放上煎好的肉腸。淋上醬汁即可享用。
*剩餘的醬汁可以放入雪櫃保存多天,用來煮意粉一流呢!

Sausage Mash with Devil Sauce

SHARE

其他記事

飲料 2021.07.22

夏日透心涼《西瓜薄荷梳打水》...

是日 #大暑,宜喝消暑飲品!😎 除咗荷葉、冬瓜,其實西瓜🍉都係消暑解渴佳品。 😁加幾片薄荷葉,飲落更醒神。 唔想飲太多果糖,將打好的西瓜汁加入梳打水soda water 成為提神解渴夏日特飲。💖 打完後加返個蓋...

MORE
亞洲菜 甜品 2021.07.01

《日本紅肉蜜瓜芝士布甸芭菲》...

最近成日都不斷掛著日本嘅美食,不斷搜羅不同嘅日本食材,自製偽日本旅行😜 上網買了這個長崎縣的馬賽紅肉蜜瓜,切開前都有疑問夠熟味,一切開…..見到橙色果肉帶有強烈香味,果肉亦非常多汁,連刮出來嘅核都唔想浪費,用一個篩隔出蜜瓜汁。😊 ...

MORE
亞洲菜 隨煮 2021.06.08

《日式中華冷麵》

夏天🌞就好想食冷麵,冷烏冬、蕎麥麵..... 如果夏天去到日本,喺拉麵店見到有《日式中華冷麵》係必點,食完會有種透心涼嘅感覺 Celia發現呢款嘅中華冷麵完全可以神還原日本拉麵店食到嘅味道。 拉麵係新鮮制造,記住煮3分鐘就...

MORE
亞洲菜 2020.04.02

水果冷知識《日向夏》...

相信仲要一段長時間大家先去到旅行💔,大家一定好唔慣呢....... Celia先帶大家嘅味蕾去一趟日本吧!今晚就去 #宮崎縣 吧! Go!😎 係日式超市見到來自宮崎縣 #日向夏 蜜柑 3月至5月都係食日向夏蜜柑的好時候。 ...

MORE

Cooking Fever Cooking Studio,位於九龍觀塘,小班教學的烹飪教室,另外可包場舉辦各類型聚會、Party 或 Event。設有特大開放式廚房,你可以大展身手, 地點方便,環境寬敞舒適! Cooking Fever - Cooking Studio

地址

觀塘, 香港(近 APM)